Alimentar la metròpoli en temps d'emergències

Alimentar la metròpoli en temps d'emergències

 Curs finalitzat

Imprimir

Vídeos
Presentacions
#AlimentarMetròpoli
Resum del curs




El sistema alimentari se situa al bell mig dels grans reptes als quals ha de fer front el món en l’actualitat, particularment de les emergències climàtiques, ecològiques, socials i sanitàries. La crisi de la Covid-19 ha qüestionat l’statu quo del món hiperglobalitzat en el qual vivim, ha reposicionat les nostres prioritats i ha visibilitzat la fragilitat dels nostres sistemes socials, econòmics i alimentaris, la interdependència entre les societats humanes i la resta de la natura i les vulnerabilitats socials i personals. També ha desencadenat una emergència social sense precedents en la història recent i ha emfasitzat la importància crítica d’esdevenir més resilients. A més, cal tenir present que ens trobem també en un context global de translimitació ecològica i climàtica que, si no modifiquem urgentment les prioritats polítiques, ens situarà en uns escenaris socials, climàtics i ecològics crítics i irreversibles en les properes dècades. El sistema agroalimentari és un dels motors més importants de la crisi d’extinció en massa de la biodiversitat en què ens trobem i també és responsable entre un 21-27% de les emissions amb efecte hivernacle. Per combatre de forma efectiva l’emergència climàtica i ecològica tot incorporant criteris de justícia social i ambiental és indispensable, entre altres, una transformació profunda del sistema alimentari.

El curs "Alimentar la metròpoli en temps d’emergències", organitzat pel PEMB i el CUIMPB-Centre Ernest Lluch, forma part de la programació de Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona i l'AMB, i pretén ser un espai per reflexionar conjuntament sobre tots aquests temes i aterrar-los específicament en el paper que poden tenir les ciutats i pobles a l’hora de donar resposta a alguns dels principals reptes alimentaris de la regió metropolitana de Barcelona. Hi explorarem alguns dels aspectes clau que suposen les emergències climàtiques, ecològiques, socials i sanitàries, en relació amb la nostra alimentació, a partir tant del pensament com de l'acció.

Antecedents i objectius

La primera edició del curs “Alimentar la Metròpoli” es va fer al novembre del 2017 amb l’objectiu de definir un marc de treball comú per a l’elaboració de la Carta Alimentària Metropolitana, amb aquest programa i idees força:
-El paper de les ciutats en la definició del model agroalimentari
-La necessitat de posicionar les polítiques i estratègies alimentàries en les agendes
-L’alimentació com a eix estructurador de la vida social

En la primera edició ens proposàvem crear les condicions òptimes i el substrat per a promoure el desplegament de polítiques alimentàries metropolitanes, a través d’un procés participat i multiactor per a l'elaboració d’un document marc inicial: la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana de Barcelona, que va ser presentada l’octubre del 2020. En aquest procés d’elaboració de la CARM, i vinculat al desplegament de l’estratègia de política alimentària a la ciutat de Barcelona i la seva adhesió al Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, es gesta el projecte Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021, com a catalitzador i mobilitzador de recursos i voluntats polítiques per la implementació d’estratègies i polítiques alimentàries metropolitanes en l’horitzó 2030.

L’edició d’enguany posa l’èmfasi en la necessitat de passar a l’acció i desplegar projectes, estratègies i polítiques alimentàries arreu dels territoris, per a fer front d’una part i de manera urgent a l’emergència climàtica i ecològica; de l’altra, als nous reptes d’aquest context de pandèmia global, on conflueixen també l’emergència sanitària i socioeconòmica. L’objectiu d’aquesta segona edició és visibilitzar els vincles entre les diferents emergències que ens travessen des d’una perspectiva de reducció de les desigualtats, posant l’alimentació sostenible en el centre de totes les agendes com a palanca per a impulsar les transformacions profundes que el moment actual ens requereix vers un sistema alimentari més sostenible, saludable i just.

Públic objectiu

Professionals o estudiants amb vinculació amb l’alimentació sostenible des de diverses disciplines, en clau de quíntuple hèlix: administracions públiques, empreses i sector primari, recerca i universitats, organitzacions socials i mitjans de comunicació.

PROGRAMA

22/02/2021 -
12:00 - 12:10 Inauguració

- Maria José Garcia Celma
, directora acadèmica del CUIMPB-Centre Ernest Lluch
- Álvaro Porro
, comissionat de l'Ajuntament de Barcelona i director de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021
- Oriol Estela
, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona
12:10 - 12:20 Introducció del curs
Currículum Amaranta Herrero

- Amaranta Herrero
, coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021. Directora del curs
Polítiques alimentàries urbanes per fer front a les emergències
12:20 - 12:40 Sitopia: com el menjar pot salvar el món
Currículum Carolyn Steel

- Carolyn Steel
12:40 - 13:00 Polítiques alimentàries per a metròpolis més resilients
Currículum Ana Moragues

- Ana Moragues
13:00 - 13:20 Cap a un urbanisme alimentari
Currículum Nerea Morán

- Nerea Moran
13:20 - 14:00 Debat i torn obert de preguntes

Modera: Amaranta Herrero
    14:00 - 15:30 Pausa
    Emergència sanitària
    15:30 - 15:40 Introducció
    Currículum Rosa Lamuela

    - Rosa Lamuela
    15:40 - 16:00 Solucions sostenibles per a combatre les noves pandèmies
    Currículum Rob Wallace

    - Rob Wallace
    16:00 - 16:20 Canviar hàbits per a una alimentació més saludable i sostenible
    Currículum Anna Bach-Faig

    - Anna Bach-Faig
    16:20 - 16:40 Omplir panxes o alimentar persones: reptes i propostes per a la gent gran
    Currículum Cristina Andrés-Lacueva

    - Cristina Andrés-Lacueva
    16:40 - 17:00 Salut Individual, Salut Poblacional o Salut Planetària: Quina hauria de ser la prioritat?
    Currículum Ramon Estruch

    - Ramon Estruch
    17:00 - 17:30 Debat i torn obert de preguntes


    • Rosa Lamuela
    23/02/2021 -
    Emergència climàtica i ecològica
    12:00 - 12:10 Introducció
    Currículum José Luís Fernandez Casadevante, Kois

    - José Luis Fdez. Casadevante "Kois"
    12:10 - 12:30 Les paradoxes del sistema alimentari davant la crisi ecològica global
    Currículum Emilio Luque

    - Emilio Luque
    12:30 - 12:50 Combatent l'extinció de les espècies amb la transformació de la nostra alimentació i del nostre sistema alimentari
    Currículum Harriet Bradley

    - Harriet Bradley
    12:50 - 13:10 Reflexions sobre el rol de la producció i el consum de carn en la crisi climàtica
    Currículum Marta Rivera

    - Marta Rivera
    13:10 - 13:30 Impacte ambiental del malbaratament i els residus alimentaris
    Currículum Laura Batlle-Bayer

    - Laura Batlle-Bayer
    13:30 - 14:00 Debat i torn obert de preguntes


    • José Luis Fdez. Casadevante "Kois"
    14:00 - 15:30 Pausa
    Emergència socioeconòmica
    15:30 - 15:40 Introducció
    Currículum Elena Domene

    - Elena Domene
    15:40 - 16:00 Com influeix el codi postal en la dieta?. Entorns alimentaris i desigualtats
    Currículum Manuel Franco

    - Manuel Franco
    16:00 - 16:20 Impacte de les desigualtats alimentàries segons gènere
    Currículum Elena Carrillo

    - Elena Carrillo-Álvarez
    16:20 - 16:40 L'emergència alimentària a l'àrea metropolitana de Barcelona
    Currículum Sophia Sartori

    - Sophia Sartori
    16:40 - 17:00 Alterbanc, una experiència de lluita contra l'emergència alimentària
    Currículum Alejandro Guzmán

    - Alejandro Guzman
    17:00 - 17:30 Debat i torn obert de preguntes


    • Elena Domene
    17:30 - 17:45 Tancament del curs
    Currículum Amaranta Herrero

    - Amaranta Herrero
    , coordinadora estratègica de Barcelona Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible 2021. Directora del curs
    Compartir