Per què llegir Albert O. Hirschman al segle XXI?

Per què llegir Albert O. Hirschman al segle XXI?

Inscriure's Imprimir


Curs presencial i online. Es farà en català i castellà, segons decisió de cada ponent

Ressenya ponents


Les obres d'Albert O. Hirschman han fet aportacions clau a les ciències socials: han contribuït a la teoria política i econòmica, als estudis regionals i a la història comparada. Hirschman és un acadèmic impossible de classificar, allunyat sempre de qualsevol tipus d'ortodòxia. Va ser crític amb les solucions generades i implementades des de dalt com a preteses receptes universals, però rebutjava amb la mateixa intensitat la tendència a l'immobilisme al qual conduïa esperar unes condicions d'acció impossibles. Davant la "mania del fracàs" promovia empènyer les fronteres del possible –el seu idealisme pragmàtic, la recerca d'aquestes rares constel·lacions d'esdeveniments que obren ventades d'oportunitat– i la inclinació a l'esperança. 
La seva pròpia vida va quedar travessada per les grans catàstrofes del segle XX. Va fugir de l'Alemanya nazi i es va comprometre amb la resistència, va lluitar a les files republicanes a Espanya, més tard va treballar per al Pla Marshall i a la dècada de 1950 es va concentrar a Amèrica Llatina. La seva 'Estratègia de desenvolupament econòmic' de 1958 va proporcionar un marc poderós per a l'anàlisi dels desafiaments de la regió, mentre explorava els camins de la substitució d'importacions i la primera generació d'iniciatives de planificació econòmica (amb obres com 'Journeys Toward Progress'). El seu treball en anys posteriors, amb obres de referència com 'Exit, voice and loyalty', 'Shifting involvements' i 'The rhetoric of reaction', pot semblar d'enfocament més universal, però mai va deixar d'estar informat per l'experiència i pels desafiaments palpables del desenvolupament humà.
Albert Hirschman va ser un pensador innovador i audaç, sempre arrelat al seu temps i als seus espais vitals. Amb la convicció que moltes de les seves idees són rellevants per inspirar avui la reflexió i l'acció col·lectiva, aquesta jornada s'orienta a explorar conceptes i mirades en diàleg amb alguns dels grans debats de present i de futur.
 

04/04/2025 - Aula 1
09:30 - 09:45 Inauguració

- representant del CUIMPB-Centre Ernest Lluch
,
- Ricard Gomà
, codirector del curs
09:45 - 11:00 Les claus del pensament de Hirschman

Coordina: Yanina Welp

  • Santiago Gerchunoff
  • Joan Subirats
11:00 - 11:30 Pausa
11:30 - 13:00 Repensar les igualtats i el desenvolupament

Coordina: Gemma Ubasart

  • Diego Sánchez-Ancochea
  • Salvador Martí
13:00 - 14:30 Sortida, veu i lleialtat en les democràcies del segle XXI

Coordina: Jordi Bonet

  • Laura Bullón-Cassis
  • Xan López
14:30 - 16:00 Pausa
16:00 - 17:15 Compromisos variables: mobilitzacions col·lectives en temps d'individualisme

Coordina: Agueda Quiroga

  • Santiago Gerchunoff
  • Jahel Queralt
17:15 - 17:45 Pausa
17:45 - 19:00 Les retòriques reaccionàries davant el canvi d'època

Coordina: Xavier Godàs

  • Máriam Martínez-Bascuñán
  • Quim Brugué
19:00 - 19:30 Cloenda del curs

- Yanina Welp
, codirectora del curs
- Ricard Gomà
, codirector del curs