Les cures sota models público-comunitaris: integració de serveis, equips auto-gestionats i territorialització del Servei d'atenció a domicili (SAD)

Les cures sota models público-comunitaris: integració de serveis, equips auto-gestionats i territorialització del Servei d'atenció a domicili (SAD)

Finalitzat

Imprimir

Curs presencial

#nous
modelsSAD

Imatges

Piulades


Els municipis arreu d’Europa han vist com les necessitats d’atenció i cures a la gent gran han crescut i continuen creixent de forma continuada. Com a resposta, les administracions han fet créixer els seus serveis i han buscat contenir la despesa pública mitjançant organitzacions estandaritzades i burocràtiques, i reforçant relacions dins de les organitzacions basades amb lògiques jeràrquiques i de manca de confiança, amb una manca de visió integradora i participativa. Aquestes formes d’organització son en gran part responsables dels nombrosos problemes que enfronten els serveis públics d’atenció de cures, incloent-hi una reducció de l’autonomia i satisfacció del personal d’atenció, una gran rotació de treballadores a les llars i una baixada de qualitat del servei, i una alta fragmentació, tant dins del servei com entre les administracions públiques. En definitiva, un servei que rarament satisfà a cap de les parts involucrades, ni la part més alta ni més baixa de l’organització proveïdora, ni la persona atesa i la comunitat que l’envolta, inclosa la seva família. 
 
Per donar resposta aquests problemes, a Europa i a Catalunya s’estan introduint reformes que busquen una millora de la qualitat del servei i les condicions laborals basada en la integració de serveis, una disminució de regles burocràtiques, la inclusió d’una perspectiva comunitària i una major auto-organització i autonomia de les treballadores. Dins d’aquesta visió, un dels models organitzatius que ha rebut més atenció i s’ha experimentat en diferents països és el model Buurtzorg, nascut a Holanda. En altres països s’ha adaptat amb altres noms, incloent els “equips permanents” o “equips auto-gestionats” a Dinamarca o les “superilles socials” a Catalunya. Ara bé, si bé a països com Dinamarca el model d’equips auto-gestionats s’ha estès amb rapidesa, a Catalunya l’adopció no ha acabat d’arrelar-se. El present curs parteix de la idea de que existeixen importants barreres a la reforma i a la innovació local. Els governs locals requereixen de xarxes de coneixement, suport supralocal en termes de recursos financers i no financers, coordinació amb altres serveis públics (com poden ser els de salut) i espais de diàleg amb agents socials implicats. Aquest curs busca recolzar els municipis per introduir canvis significatius en els seus serveis de cures i redirigir-los cap a la satisfacció de les necessitats de la gent gran i els treballadors/es.
 
 
Objectius
 
Discutir i detectar els beneficis del model d’equips d’auto-gestió de Buurtzorg i altres iniciatives de caràcter público-comunitari, i com aquestes es poden adaptar i aplicar a Catalunya. 
Analitzar experiències internacionals, inclosa la danesa, per entendre com s’ha introduït aquest tipus de models en altres contextos, així com les seves possibilitats i limitacions 
• Potenciar la xarxa de coneixement en la innovació en serveis a domicili i motivar l’adopció de reformes cap a un servei integral que generi bona qualitat i bones condicions laborals.  Crear un punt de trobada i de discussió de les possibilitats i limitacions d’innovar i d'introduir reformes transformadores en el context català, convidant no només persones de l’àmbit de cures locals sinó també de la Generalitat, altres serveis públics, i organitzacions amb experiència en el sector. 
Recolzar i facilitar l’adopció del model público-comunitari i d’equips auto-gestionats (o models semblants) en els municipis de Catalunya.

PROGRAMA

28/05/2024 -
09:30 - 10:00 Inauguració

- Margarita León
, directora acadèmica del CUIMPB-Centre Ernest Lluch
- David Palomera
, membre d'Espai Zero Vuit. Director del curs
Model publico-comunitari, autogestió i integració de serveis: el què i el com en el SAD
10:00 - 10:45 Conferència inaugural. De la crisi de les cures a un sistema de cures sostenible i just

- Dolors Comas
10:45 - 11:15 Pausa
11:15 - 12:30 Experiències locals i internacionals

Modera: Marta Ribera

  • Vanessa Davey
  • Maria Hjortso Pedersen
  • Joseba Zalakain
12:30 - 13:45 El model a Catalunya: raons, estratègies i límits institucionals

Modera: Sara Moreno

  • Laia Ortiz
  • Lluís Torrens
29/05/2024 -
Quin rol i quines eines des de les institucions públiques i comunitàries
09:30 - 10:45 El model des de la perspectiva de l'atenció directa

Modera: Sílvia Bofill

  • Carme Herranz
  • Amelia Campos
  • Innan Urueta
10:45 - 11:15 Pausa
11:15 - 12:30 Quines eines i necessitats per implementar transformacions?

Modera: Gemma Parera

  • Eva Cabanillas
  • Esther Ruiz
  • Laura Gómez
12:30 - 13:45 Espai participatiu. Eines i suport per introduir canvis duradors i transformadors en l'organització del SAD

- Manuel Alvariño
13:45 - 14:00 Cloenda
Compartir