Cicle de seminaris:

Cicle de seminaris: "Més enllà dels diagnòstics: igualtat de gènere i incorporació del talent femení en l'educació superior, la recerca i la gestió universitària"

   

Imprimir

El dret fonamental de la igualtat de dones i homes és un valor fonamental per a la democràcia i és una necessitat essencial en una societat democràtica moderna. Per tal que es compleixi plenament aquest dret, no només ha de ser reconegut legalment, sinó que, a més, ha dexercir-se de forma efectiva implicant tots els aspectes de la vida: polítics, econòmics, socials i culturals. L'educació superior, la recerca i la gestió universitària constitueixen una de les àrees on s'han analitzat i diagnosticat més en profunditat els reptes de la igualtat de gènere. Però: ¿s'han adoptat solucions concretes? Com s'hauria d'incorporar la transversalitat de la perspectiva de gènere a l'educació superior? Com es trenca el sostre de vidre a l'àmbit de la recerca? Com poden contribuir les universitats a fer realitat l'Agenda 2030 de l'ONU i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, en especial l'Objectiu número 5? Quines experiències d'èxit s'estan duent a terme per tot Europa? Com s'està incorporant la perspectiva de gènere a Espanya a l'àmbit de l'educació superior?
 
Aquestes són algunes de les qüestions que es discutiran al present Cicle de Seminaris del CUIMPB-Centre Ernest Lluch, organitzat en col·laboració amb la Xarxa Global d'Universitats per a la Innovació (GUNi) i l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). El Cicle constarà de dues jornades: la primera enfocada a l'àmbit i experiències europees, la segona situada a l'àmbit de l'educació superior estatal. El Cicle s'emmarca en el context de la Post-Conferència Mundial d'Educació Superior de la UNESCO, que es va celebrar a Barcelona del 18 al 20 de maig del 2022.

PROGRAMA

05/10/2022 -
10:00 - 10:15 Inauguració

- Margarita León
, directora acadèmica del CUIMPB-Centre Ernest Lluch
- Josep Maria Vilalta
, secretari executiu de l'ACUP i director del GUNi
10:15 - 11:15 Ponència marc: "Del present al futur: el camí de les polítiques europees de gènere en educació superior i recerca"

- Manuela Naldini
11:15 - 11:45 Pausa
11:45 - 13:30 Com transformar les institucions universitàries per incorporar-hi la perspectiva de gènere? Què podem aprendre de les experiències europees?

Modera: Ana Torres

  • Neus Pociello
  • Lejla Ramić-Mesihović
  • Jörg Muller
06/10/2022 -
10:00 - 10:30 Presentació de l'estudi Ministeri Universidades-CRUE-ANEA sobre la bretxa salarial del personal docent i investigador des d'una perspectiva de gènere

- Pilar Carrasquer
10:30 - 11:15 Del present al futur: el marc estatal per a l'aplicació de polítiques de gènere a educació superior i investigació

- Anna Berga
11:15 - 11:45 Pausa
11:45 - 13:30 Com transformar les institucions universitàries per incorporar-hi la perspectiva de gènere? Què podem aprendre de les experiències estatals?

Modera: Ana Torres

  • Inés Soler-Julve
  • Maria Olivella
  • María Bustelo
  • Gemma Marfany
  • Núria Salán
Compartir