Imprimir Imprimir

Para imprimir utilizar navegadores google chrome e internet explorer

Imprimir

Alimentar la metròpoli: estratègies i polítiques alimentàries

27 i 29 de novembre 2017

Preus / Precios / Prices
 


 

 

Contingut

Malgrat que els espais de la producció de menjar són espais eminentment rurals, el menjar forma part de la història de les ciutats des del seu naixement. El menjar ha condicionat al llarg dels temps la manera com les ciutats es dissenyaven, es planificaven i s’organitzaven. A la inversa, també podem considerar que la morfologia de les ciutats, l’arquitectura i l’espai públic, han condicionat la forma com ens hem relacionat amb el menjar d’antuvi. El menjar ens permet mirar la ciutat d’una altra manera.
Les anàlisis centrades en el menjar, cada cop més habituals als EEUU, Canadà i al nord d’Europa, permeten una aproximació sistèmica i global al desenvolupament local a partir d’enfocaments innovadors. Així l’anàlisi de la forma com produïm aliments, com els distribuïm, com els emmagatzemem, com els comercialitzem, com els consumim o com en gestionem els residus ens obre un camp de gran potencial per explorar en l’àmbit de les polítiques urbanes i territorials (planejament, energia, residus, mobilitat, agricultura) però també en el dels estils de vida, els hàbits de consum, l’activitat econòmica, l’educació i la salut, per citar-ne només alguns dels que tenen un impacte indiscutible en el desenvolupament de les comunitats i la qualitat de vida de les persones.
El Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, en col·laboració amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans i l’Ajuntament de Barcelona està impulsant la Carta Alimentària Metropolitana, que ha de servir per establir un marc de treball comú en l’àmbit de les polítiques alimentàries per als actors que intervenen en el sistema alimentari metropolità. Amb aquest curs es vol contribuir a l’aportació de coneixement i el debat que ha de permetre-ho.

Programa
Dilluns, 27 de novembre
09.30-10.00h Inauguració
Bloc 0. Introducció: menjar i política urbana
10.00-11.00h Conferència inaugural
11.00-11.30h Pausa
Bloc 1: Els espais de l’alimentació
11.30-12.00h Agricultura urbana, periurbana i Food Planning
12.00-14.30h Taula rodona
La distribució dels aliments a la regió de Barcelona: impactes, reptes i oportunitats.
14.30-16.00h Pausa
Bloc 2: Menjar, activitat econòmica i ocupació
16.00-16.30h La dimensió econòmica del sistema alimentari metropolità
16.30-19.00h Taula rodona: El menjar com a forma de guanyar-se la vida
Dimecres, 29 de novembre
Bloc 3: L'impacte de les persones
09.00-09.30h Garantir el dret a una alimentació adequada: una estratègia col·laborativa
09.30–11.30h Taula rodona. L'alimentació, un dret ciutadà
11.30–12.00h Pausa
Bloc 4: La governança alimentària. Els governs locals en la definició de polítiques alimentàries
12.00–13.15h Els sistemes alimentaris locals. El cas de Milà
13.15–14.15h Governar el territori dels aliments
14.15–15.30h Pausa
Cap a una proposta de política alimentària metropolitana
15.30–18.00h Taula rodona: casos
18.00–18.30h Tancament del curs
Informació útil

    • Codi: 1706

       
    • Data: 27 i 29 de novembre 2017

       
    • Lloc de realització:

       
    • Direcció:
      Andrea Calori, arquitecte. EStà-Economia e Sostenibilità. Autor de Food and the Cities
      Oriol Estela, economista i geògraf. Pla Estratègic Metropolità de Barcelona


       
    • Coordinació:
      Elisenda Martínez, Ajuntament de Barcelona
      Marc López, PEMB

       
    • Patrocini:
      Pla Estratègic Metropolità de Barcelona
      Ajuntament de Barcelona

       
    • Col·laboració:

       
    • Més informació: Secretaria d'alumnes
      Montalegre, 5
      08001 Barcelona
      Tel: 93 301 75 55
      Fax: 93 412 00 55
      cuimpb@cuimpb.cat

       
    • Informació de crèdits universitaris de lliure elecció:

       
    • Ponents: